Pura Ulun Danu Bratan
3 november 2017

De top 6 leukste tempels op Bali

Bali staat bekend om de duizenden tempels die hier staan. Het is ons niet gelukt om alle tempels op Bali te bezoeken. In deze blog adviseren we de top 5 leukste tempels die jullie wel moeten bezoeken. Let er wel bij op dat de meeste tempels niet toegankelijk zijn doordat deze heilig zijn voor de hindoeïstische en boeddhistische mensen op Bali. De meeste tempels van Bali lijken echter op elkaar, vandaar dat we de meest speciale tempels in deze blog toelichten.

TIP: Het woord “Pura” betekent tempel. Dit zul je dus altijd tegen komen bij de benaming van een Indonesische tempel.

1. Pura Besakih

Pura Besakih

Pura Besakih

De Pura Besakih is de belangrijkste, grootste en oudste tempel van Bali. Deze tempel wordt ook wel de moedertempel genoemd. Deze tempel is gevestigd bij de grootste vulkaan van Bali: Gunung Agung. Je kunt bij een bezoek aan deze tempel dus ook de vulkaan van dichtbij zien. Wij konden helaas geen goede foto hiervan maken doordat de wolken ervoor stonden.

Pura Besakih met Gunung Agung op het achtergrond

Pura Besakih met Gunung Agung op het achtergrond

De Pura Besakih bestaat uit ongeveer 25 complexen met verschillende tempels. Er wordt jaarlijks in April een evenement gehouden waarbij de hindoeïstische Balinezen bij de Pura Besakih bijeenkomen voor hun offers. Bovenaan de tempel heb je een mooi uitzicht op het zuiden van Bali. Een bezoek aan deze tempel is dus zeker een aanrader. Het enige nadeel is dat deze tempel best afgelegen is. Bovendien was het nog best gevaarlijk voor ons om deze tempel te bezoeken. De vulkaan Gunung Agung zou namelijk bijna exploderen in September 2017. Er waren dus ook geen mensen te bekennen rondom dit gebied.

Tempel complexen bij Pura Besakih

Tempel complexen bij Pura Besakih

De entree voor deze tempel was 100.000 IDR (ongeveer € 7). Hierbij kregen we een sarong en een gids die ons begeleidde door de tempel omdat niet alle plekken toegankelijk waren en deze tempel erg groot is. Deze gids gaf ons ook informatie over de geschiedenis en evenementen bij deze tempel.

2. Pura Ulun Danu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan

Pura Ulun Danu Bratan

Een andere bijzondere tempel in het noorden van Bali is Pura Ulun Danu Bratan. Als je naar het noorden van Bali rijdt dan merk je dat je alsmaar omhoog gaat. Op sommige punten zie je zelfs de wolken op dezelfde hoogte als waar je staat. Deze tempel is dus ook ter hoogte van de wolken (zoals te zien is op de foto). Daarnaast is deze tepel ook gevestigd op een meer, genaamd de Danau Beratan. Een trip naar deze tempel kun je combineren met een trip naar Lovina of andere gebieden in het noorden van Bali zoals de Goblek Twin Lake View. Entree voor deze tempel is 50.000 IDR (ongeveer € 3,50).

3. Pura Uluwatu

Uitzicht Uluwatu tempel

Uluwatu tempel

In mijn blog over de hotspots van Uluwatu heb ik veel toegelicht over de Uluwatu tempel. Dit is ook de leukste tempel van Bali om te bezoeken naar onze mening. Je kunt hier namelijk ook genieten van een mooi uitzicht op de zee. De tempel is namelijk gevestigd op de zuid-westelijke kust van Bali. Daarnaast zijn er ook veel aapjes rondom deze tempel die voor een leuke vibe zorgen. Bij deze aapjes moet je er wel op letten dat ze niet je spullen afpakken zoals je pet, zonnebril, eten of drinken! Deze aapjes zijn namelijk gretig om dingen af te pakken. Ten slotte ben je bij de Uluwatu tempel ook verplicht om een hindoeïstische klederdracht genaamd de “Sarong & Sash” te dragen. Bij de andere tempels die we toelichten in deze blog (met uitzondering van Brahmavihara Ayun) is het niet verplicht om deze klederdracht te dragen.

Uluwatu tempel

Hindoeïstische klederdracht – “Sarong & Sash”

Bij het bezoeken van deze tempel kun je vervolgens genieten op de mooie stranden of hotspots van Uluwatu. In de buurt heb je namelijk Single Fin, Dreamland Beach, Padang Padang Beach & Bingin Beach.

4. Tanah Lot

Tanah Lot

Tanah Lot

De Tanah Lot tempel is een van de bekendere tempels op Bali doordat deze is gevestigd op het water en in de buurt van (het toeristische) Canggu & Seminyak. Het nadeel van deze tempel is dat de tempel best ver staat en je er dus niet dichtbij kunt komen om deze goed te zien. Deze tempel is goed in te plannen bij een dagje Canggu.

5. Pura Taman Ayun

Pura Taman Ayun

Pura Taman Ayun

Onderweg naar het noorden van Bali is het handig om langs de Pura Taman Ayun te gaan. Deze tempel ligt namelijk precies op de route naar het noorden van Bali. Deze tempel bevindt zich in een mooi gebied waarbij je nog een mooi rondje kunt lopen tijdens het bezoek aan deze tempel.

6. Brahma Vihara Arama

Brahma Vihara Arama

Brahma Vihara Arama

Een minder bekende tempel op Bali is de Brahma Vihara Arama. Deze tempel bevindt zich helemaal in het noorden van Bali. Het leuke van deze tempel is dat je deze ook van binnen kunt bezoeken en bij de tempels die we hiervoor opnoemden was dit niet mogelijk. Daarnaast zijn er veel mooie beelden vanaf de ingang tot de entree van deze tempel. Het enige nadeel is dat de beelden nog niet volledig af waren toen wij deze tempel hebben bezocht.

Binnenkant van de Brahma Vihara Arama

Binnenkant van de Brahma Vihara Arama

De heilige tempels van Bali

Voor degene die zijn geïnteresseerd in nog meer tempels op Bali kunnen ook op zoek gaan naar de 6 heilige tempels van Bali. Deze tempels worden ook wel de “Sad Kahyangan”, “Grote staatstempels” of “Tempels van de wereld” genoemd. Hieronder vallen ook de “Pura Besakih” & “Pura Uluwatu”. De overige 4 tempels zijn minder toeristisch dan de rest. Dit komt ook doordat er niet zoveel andere bezienswaardigheden in deze omgeving zijn en ook vrij afgelegen zijn.

Hieronder volgt een overzicht van de 6 heilige tempels:

1. Pura Besakih

2. Pura Uluwatu

3. Pura Bakatura

4. Pura Lempuyang Luhur

5. Pura Pusering Jagat

6. Pura Goa Lawah


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Reisvlog

Goedkope reistickets

Populaire reisblogs

From Tamara with Love

Europese steden

Noord-Amerikaanse steden

Aziatische steden