Balans oefening
15 mei 2017

Balansoefeningen

Kracht en conditie zijn twee hele belangrijke elementen voor een hardloper. Toch is balans ook een van de essentiële onderwerpen. Doordat dit bij mij mist, heb ik juist last gekregen van de blessure. Kijk met mij mee naar de balans oefeningen die ik doe om de stabiliteit te trainen om zo knie blessures te voorkomen.

De laatste periode liep ik met een knie blessure. Om dit te verhelpen ben ik naar de fysiotherapeut geweest en zij (Leana Alink), heeft mij elke week een behandeling gegeven door middel van een massage. Daarnaast kreeg ik oefeningen mee om te doen (balans oefeningen). Als laatst heb ik nieuwe hardloopschoenen aangeschaft bij All4Running. Dit heeft er allemaal voor gezorgd dat ik nu geen last meer heb van die vervelende knie en dat ik weer heerlijk kan gaan sporten. Als je ook last hebt van je knie, kan dit komen door problemen in je stabiliteit, maar dit kan ook andere oorzaken hebben. Ga dus bij een blessure altijd eerst even langs bij de fysio.

De allereerste oefening die ik doe, is heel simpel. Bij deze oefening merkte ik al meteen dat mijn stabiliteit aan de rechterkant minder was dan aan mijn linkerkant. Je begint rechtop en je strekt één been op. Je zorgt ervoor dat je voet op dezelfde hoogte is als je knie. Buig vervolgens door je knie en strek daarna weer op.

Balans oefeningen Balans oefening

 

Herhaal deze oefening 20 keer op de ene voet en 20 keer op de andere voet. Probeer hierbij je balans te houden en uiteraard om niet om te vallen! Om je stabiliteit echt te vergroten, moet je deze oefening elke dag uitvoeren. Het is zo gedaan en kan op elke plaats! Terwijl je aan het koken bent, op de bus wacht (ohnee, wij “health freaks” fietsen alleen maar toch?) of tijdens het kijken van jouw favoriete serie. Als dit je makkelijk afgaat, probeer deze oefening dan eens op een halve fitness bal. Je zult zien dat dit een stuk moeilijk is dan je denkt! Maar geen zorgen, oefening baart kunst. Gewoon doen dus!

2. Reverse Lunge

De volgende oefening is de reverse lunge. Start met twee benen op de step. Je kunt je handen in je zij houden, of uitgestrekt zoals ik ze heb op de foto. Stap met één voet naar achter en buig deze helemaal door, totdat je knie net niet de grond aanraakt. Strek vervolgens weer op en plaats beide benen weer op de step. Herhaal dit met allebei de benen 10 keer (dus 20 in totaal). Mocht je nog niet genoeg stabiliteit hebben om hierop te blijven staan, kun je ook de step weglaten en deze er later bij pakken als het zonder de step goed gaat.

Balans oefening

3. Leg Press

Als laatst kennen we de legpress. Dit is een oefening die veel gebruikt wordt tijdens de welbekende legday. Maar probeer deze nu eens, in plaats van met al kracht en beide benen, met maar één been weg te drukken. Je zult een wat kleiner gewicht moeten gebruiken, maar dat is logisch, aangezien je nu maar één been in plaats van twee gebruikt. Hiermee kun je ervoor zorgen dat beide benen even sterk worden.

Let bij al deze oefeningen op dat je een goede houding hebt. Sta rechtop en houd je knieën recht (ze moeten niet naar binnen buigen). Heel veel succes met de oefeningen en ik ben benieuwd of ze bij jou ook helpen!

Sportieve groet,

Tamara Kops


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Hardloopvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Populaire hardloopblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.