21 december 2018

Buiten sporten bij koude temperaturen: bereid je goed voor

De winter is weliswaar aangebroken, maar dat zou de fanatieke sporter er niet van moeten weerhouden om toch door te gaan tijdens de koude winterdagen. Vooral de buitensporters hebben het te verduren tijdens de lage temperaturen en dat zal bij de één meer voelbaar zijn dan bij de ander. 

De ene sporter, of het nu een voetballer is of een wielrenner, geeft aan geen last te hebben van de lage temperaturen, terwijl de ander er hoogst gevoelig voor is. Iedere sporter beleeft de kou anders, maar wat wel duidelijk is dat het koude weer haar weerslag heeft op het lichaam. Is het daarom überhaupt verstandig om buiten te sporten als het zo koud is?

Temperatuur niet de enige factor

Wat we voorop willen stellen is dat de temperatuur niet de enige factor is. Temperaturen zijn namelijk lang niet altijd een goede maatstaf, want stel je het volgende voor: je hebt te maken met een helderblauwe lucht en geniet zelfs van de hitte van de zon, terwijl de temperatuur op precies 0 graden ligt. Stel je nu dezelfde temperatuur voor, maar tijdens een bewolkte, regenachtige dag en een fikse oostenwind. Al gauw zul je merken dat het buiten sporten in het tweede scenario een heel stuk minder aangenaam wordt dan bij het eerste voorbeeld. Niet zo verrassend dus dat de gevoelstemperatuur steeds vaker wordt genoemd in de weerberichten. En het is aan jou om je daarop aan te passen tijdens het sporten.

Help je lichaam

Want, nee, het sporten in flinterdunne kleding terwijl het buiten 0 graden is, lijkt ons niet zo’n goed idee. Toch kun je je enigszins weren tegen de koudere maanden door je goed te kleden. Terwijl dat voor wielrenners een stuk moeilijker is (beeld je alleen al in hoe ze zouden moeten voortbewegen met een dikke pak kleding aan) is dat voor voetballers gelukkig iets eenvoudiger. In de zomer kun je uiteraard een korte broek en een dun voetbalshirt aan, terwijl in de winter al snel gekozen wordt voor warme voetbal trainingspakken. Door je goed te kleden tijdens de winterdagen kun je je dus gedeeltelijk voorbereiden op de koude temperaturen. Al helpt een goed warming-up natuurlijk ook, net als het checken van de gevoelstemperatuur in plaats van de feitelijke temperatuur. Kop op hé, voor je het weet is het weer zomer. Even doorbijten.


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Foodvlog

Bestel nu online

Meest recente Foodblogs

Populaire foodblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Multiculturele recepten