Dam tot Dam loop
20 september 2017

Dam tot dam loop (2017)

Al 2 keer eerder stond ik aan de start van de Dam tot Dam loop. De allereerste keer was dit samen met mijn vriendin Leana en de tweede keer liep ik samen met Jolanda. Ik kende dit keer dus het parcours, wist hoe alles geregeld was en wat mij te wachten stond. De afgelopen periode heb ik niet specifiek op snelheid getraind op de langere afstanden, maar toch had ik erg veel zin in deze run dat altijd weer een feestje is!

Voorbereiding Dam tot Dam

De afgelopen periode heb ik veel gelopen en dan met name de trainingen die ik geef. Hierbij train ik wel rustige duurlopen en soms korte, snelle afstanden, maar echt de tempo trainingen op afstanden heb ik niet gedaan. Ineens was daar de Dam tot Dam loop en moest ik toch echt geloven aan de 10 EM (16,1 km). Samen met mijn zus, zwager, tante en broertje van mijn zwager gingen we meedoen aan deze race. Voor de rest was het allemaal de eerste keer de Dam tot Damloop, dus ik vond het extra leuk dat we dit als groep konden doen, ook al zouden we allemaal ons eigen tempo lopen. Thuis had ik mijn spullen al verzameld, ik nam 2 gelletjes, mijn oordopjes, mijn flipbelt en mijn telefoon mee tijdens de race. Dit keer zou ik laat starten: 14:30, terwijl ik de vorige keren steeds in de ochtend liep. Dit was voor mij wel even wennen, want normaal gesproken loop ik in de ochtend een stuk beter.

0 km – 5 km

De eerste 5 kilometer: stiekem had ik als doel dat ik graag rond de 1:36 wilde lopen. Dit zou betekenen dat ik rond de 6:00 minuut per kilometer zou moeten lopen. Ik twijfelde of ik dit de hele weg zou volhouden, maar ik dacht ik ga het er gewoon op gokken. Ik vertrok met een tempo van 5:55 minuut per kilometer (ongeveer 10 km per uur) en dit voelde goed aan. De IJtunnel kwam ik makkelijk door en ik werd meteen vrolijk van de drumband die onder de tunnel stond. De eerste 3 km vlogen sowieso voorbij. Ik wist dat een collega van mij ongeveer op 3,5 km op de route stond. Het was dus als eerst uitkijken naar haar en toen ik haar langs de kant zag staan, gaf mij dat opnieuw een boost energie! Het tempo voelde goed, mijn lichaam voelde goed en het weer was perfect voor het hardlopen. Op hetzelfde tempo vervolgde ik dus mijn weg en zo kwam ik na ongeveer 5 km bij de eerste waterpost. Ik zat er zo lekker in, dat ik deze oversloeg. Ik had nog geen dorst en wilde mezelf niet uit mijn ritme halen. Onderweg was het ondertussen al echt een feestje. Vele dansende en zingende mensen langs de weg en gezelligheid was overal te vinden.

Dam tot Dam loop

5 km – 10 km

Mijn moeder staat samen met haar vriend elk jaar weer op dezelfde plek, rond 8 km. Na de 5 km was het dus uitkijken naar dat punt. Ondertussen had ik een man onderweg gevonden die ongeveer hetzelfde tempo als ik liep. We bleven in stilte naast elkaar lopen. Volgens mij vonden we het beide fijn dat we ons aan elkaar konden optrekken, want ik merkte dat we beide probeerde naast elkaar te blijven rennen. De kilometers vlogen zo voorbij en rond de 8km zag ik daar mijn moeder met Ger staan. Even zwaaien en weer door. Rond dit punt wilde ik ook mijn gelletje nemen, maar ik wilde ook een slok water erna nemen. Maar water kwam nog even niet. Ik stelde het nemen van mijn gelletje even uit en bleef ondertussen naast de man rennen. Op een gegeven moment toch mijn gelletje genomen en daar was uiteindelijk ook het waterpunt. Ik wist dat hierna het mentaal zware stuk zou komen, het stuk langs de snelweg. Hier is weinig aanmoediging en ook weinig te zien in de omgeving. Erg saai dus en je bent dan net over de helft. Misschien zat het in mijn hoofd, maar ik merkte ook inderdaad dat ik het zwaarder kreeg. Ik wilde dit stuk wel blijven doorrennen en probeerde zo lang mogelijk nog bij de man naast mij te blijven aanhaken. Op een gegeven moment stopte ik bij een drankpost om 2 bekertjes water te drinken omdat ik nu toch wel erg veel dorst kreeg. De man rende door en kon ik helaas daarna ook niet meer vinden.

Dam tot Dam loop

10 km – 16 km

Na ongeveer 12 km kwam de klap. Mijn benen wilde eigenlijk niet meer en ik merkte dat ik dan toch iets te snel gestart was. Onderweg kwam ik nog een paar loopmaatjes tegen die ik via Instagram ken en dat gaf me wel een beetje kracht. Toch merkte ik dat ik teveel had gegeven in het begin, terwijl dat ook als een soort natuurlijk voelde en ik niet het idee had dat ik daar moeite voor moest doen. Ik nam mijn snelheid terug en liep rond de 6:20 minuut per kilometer. Na 14 km kwam ik ineens mijn zus en het broertje van mijn zwager tegen. Zij keken nog super vrolijk en hadden het tempo er ook lekker in. Ze probeerde mij met hen mee te slepen, maar ik gaf aan dat ze maar gewoon door moesten gaan. Ik kwam er wel aan. 🙂 Uiteindelijk maar goed ook, want de laatste kilometers gingen zij alleen maar sneller! Gelukkig zijn de laatste kilometers van de Dam loop echt een feest. Door de straten van Zaandam klinkt veel muziek en je krijgt de kans niet om te lopen of alle mensen langs de kant geven je al een schop onder de kont haha. Dit sleepte mij er door heen en ik dacht alleen maar; hoe sneller ik nu ben, hoe sneller ik klaar ben. Ik liep de laatste kilometers op mijn tandvlees en de laatste paar honderd meter leken wel eeuwig te duren. Na 1:39:46 kwam ik over de finish. Voor mij wel een parcours record, maar niet de gewenste tijd. Toch was ik blij met hoe het was gegaan en was dit een mooi meet moment voor mezelf om te weten waar ik nu sta. Na de finish kwam ik al gelijk mijn zus en het broertje van mijn zwager tegen. Zij hadden een mooie tijd van 1:37 en 1:38. Met een mooie medaille om onze nek konden we even uitrusten voordat mijn tante en zwager er ook aan kwamen.

Dam loop

Wat ben ik trots op onze hele groep en natuurlijk ook op alle andere dam lopers! YOU DID IT!!!
Volgend jaar nóg harder werken en knallen om dan de gehele 16 km zo makkelijk te kunnen lopen zoals de eerste 10 km.

See you next year?

Liefs,

Tamara Kops


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Hardloopvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Populaire hardloopblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.