25 januari 2017

Mijn motivatie voor het hardlopen

Toen ik laatst tijdens de bootcamp een klein stukje aan het hardlopen was, het zonnetje in mijn gezicht scheen en de frisse lucht langs mijn wangen schroeide, besefte ik weer even hoe lekker het is om te hardlopen. Hoewel sommige het niet begrijpen dat ik zondagochtend het liefst vroeg opsta om vervolgens de deur uit te stappen voor een rondje hardlopen, snap ik het maar al te goed. Vandaag vertel ik wat meer over mijn drijfveren achter het hardlopen.

Mentale rust

Het hardlopen geeft me een gevoel van rust. Ondanks dat je bezig bent met een lichamelijke inspanning, kom ik tijdens het lopen helemaal tot rust en dan voornamelijk mentaal. Je vergeet even de wereld en alle ellende om je heen en het is echt even tijd voor jezelf, je hoofd leegmaken en genieten.

Frisse lucht

Hoewel het met koud weer misschien iets minder verleidelijk is om naar buiten te gaan, pak je in de winter toch genoeg buitenlucht door het hardlopen. Waar anderen meteen thuis komen en onder een deken kruipen, ga ik eerst nog even een rondje lopen. En geloof me.. even wat lekkere frisse lucht doet meer voor je dan je denkt.

Conditie verbeteren

Conditioneel. Natuurlijk is een andere drijfveer ook dat het goed is voor mijn lichaam. Het hardlopen kent verschillende voordelen en daar profiteer ik ook van mee tijdens het hardlopen. Ik voel me energieker, sterker en gezonder als ik heb hardgelopen en ook gelijk gelukkiger. Ik vind het zelf een leukere manier dan krachttraining om mijn conditie te verbeteren. Het belang van een goede conditie is erg hoog. Je verhoogt namelijk je stressbestendigheid, voelt je fitter en wordt ook minder snel ziek.

Calorieën verbranden

Naast dat hardlopen goed is voor je conditie, kun je er ook gemakkelijk veel calorieën mee verbranden. Het mooie ervan is dat het niet eens uitmaakt hoe snel je rent om calorieën te verbranden. Het gaat er namelijk vooral om hoelang je aan het hardlopen bent. Het is dus beter om een uur rustig te hardlopen dan 45 minuten snel te hardlopen als je calorieën wilt verbranden. Je kunt dus extra motivatie krijgen voor het hardlopen doordat je ervan kunt afslanken of de mogelijkheid hebt om meer te kunnen eten.

Calorieën verbranden

 

Om af te slanken moet je namelijk minder calorieën innemen dan dat er wordt gebruikt. Vrouwen hebben gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig en mannen gemiddeld 2500 calorieën. Met behulp van een hardloophorloge of Runkeeper kun je in de gaten houden hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens een hardloopsessie. Stel dat je bijvoorbeeld 1000 calorieën hebt verbrand tijdens een hardloopsessie dan kun je (als vrouw) op deze dag 2500 calorieën eten en alsnog afslanken!

Samen hardlopen

Het is niet leuk om altijd in je eentje te gaan hardlopen, hierdoor kan je motivatie inderdaad erg afnemen. Vraag dus of je vrienden of familie eens lekker mee gaan hardlopen. Het maakt niet uit of ze sneller of langzamer zijn want jullie kunnen samen 1 tempo pakken. Het is namelijk ook goed om steeds op verschillende snelheden te hardlopen.

Samen Hardlopen

 

Als je geen vrienden of familie hebt die gemotiveerd genoeg zijn om te gaan hardlopen kun je via Facebook vaak ook diverse hardloopgroepjes vinden in jouw omgeving. In de omgeving van Almere kun je mij in ieder geval vragen voor de leuke hardloopgroepen.

Trainen voor hardloopwedstrijden

Tijdens hardloopwedstrijden kun je meestal een personal record (PR) rennen. Dit komt doordat je je hier op een andere manier op moet voorbereiden dan een hardlooptraining en hierbij ook vaak duizenden toeschouwers hebt die je motiveren langs het parcours. Het is dus goed om je eens te gaan inschrijven voor een hardloopwedstrijd zoals de Almere City Run. Zoals je in mijn blogs kunt lezen stel ik altijd een doel die ik wil behalen tijdens de hardloopwedstrijden. Mijn doel was voorheen namelijk 10 KM rennen in 60 minuten, echter heb ik bij mijn laatste hardloopwedstrijden deze afstand kunnen rennen in ongeveer 55 minuten.

Motivatie voor hardloopwedstrijden

Kortom, ik geniet van het lopen. Het geeft me rust, brengt voordelen voor het lichaam en daarnaast pak ik genoeg gezonde buitenlucht. In de winter haal ik een frisse neus en in de zomer pak ik ook nog een lekker kleurtje mee. 🙂

Wat is jouw motivatie om te gaan hardlopen?

Sportieve groet,

Tamara Kops


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Hardloopvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Populaire hardloopblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.