Racefiets
22 mei 2017

Tips voor beginnende racefietsers

Sinds kort trek ik mijn hardloopschoenen niet alleen maar aan voor hardlopen, maar trek ik ze af en toe ook aan om op de racefiets te stappen. Het begon vorig jaar toen ik mij samen met een aantal collega’s had ingeschreven voor een mini triathlon. We moesten hiervoor dus ook een stukje fietsen, maar ik had nog nooit op een racefiets gezeten. Dat moest geoefend worden en dus ging ik samen met mijn vader (fanatiek wielrenner) een stuk fietsen. Na deze mini triathlon had ik de smaak te pakken en besloot ik dat ik vaker wilde fietsen. Maar hoe begin je nou eigenlijk?

 1. Huur een racefiets
  Als je nog nooit op een racefiets hebt gezeten en je eerste even wilt kijken of je dit wel leuk vindt, zou ik aanraden om eerst een racefiets te huren. Je kunt vaak een fiets al voor een dag of voor een paar dagen huren. Maak met deze fiets een rondje om het gevoel te krijgen en te bedenken of dit wel iets is dat je echt leuk vindt. Voor een paar tientjes heb je zo al een goede racefiets.
 2. Neem iemand mee die geoefend is
  Als je zelf nog nooit op een racefiets hebt gezeten, kan het best lastig zijn. Wat zijn de tips en tricks? Vraag in je omgeving of er iemand al vaker op een racefiets heeft gezeten of zelfs al geoefend is en neem hem of haar mee tijdens je tocht. Nog een grote plus: het is ook nog eens een stuk gezelliger én als er wind staat kun je je lekker verschuilen.
 3. Ga voor een fiets zonder klik pedalen
  Als je voor het eerst op een racefiets zit, is het al erg wennen. Het is zo anders dan een gewone fiets, dat het nog lastiger kan zijn als je gelijk met klik pedalen gaat werken. Laat voor de eerste paar rondes gewone pedalen op je fiets zetten, die je al gewend bent. Als je eenmaal aan de fiets gewend bent na een aantal keer oefenen, kun je eens gaan werken met klik pedalen.
 4. Gebruik speciale fietskleding
  Met name een fietsbroek is een echte pré. De zadels zitten nou niet bepaald comfortabel en dus is het wel zo fijn als je een goed zittende fietsbroek aan hebt. Als je gewone pedalen hebt, kun je gerust je hardloopschoenen gebruiken. Ga daarnaast voor een strak zittend shirt zodat je zo min mogelijk wind vangt tijdens het fietsen. Let er wel op: het is tijdens het fietsen een stukje kouder dan tijdens het hardlopen. Kleed je dus iets warmer aan dan je gewend bent.
 5. Ga voor een klein rondje en maak deze steeds groter
  Als je begint met fietsen, ga dan eerst voor een klein rondje. Als je vlakbij je huis blijft, kun je ook terug keren als je moe bent of het gaat niet goed. Naar mate je steeds meer gewend raakt op de fiets, kun je het rondje steeds verder uitbreiden.

Wissel jij het hardlopen wel eens af met het fietsen? Ik zal de komende tijd ook steeds wat vaker op de fiets stappen. Mijn verhalen daarover kun je binnenkort ook terug vinden op Healthyrunning!

Liefs,

Tamara Kops


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


2 thoughts on “Tips voor beginnende racefietsers

 1. TessaTessaessa schreef:

  Ik ben wel heel erg benieuwd naar je hoe dit combineert met hardlopen!

  1. Healthyrunning schreef:

   Leuke vraag! Het is soms inderdaad lastig te combineren. Ik zal hier binnenkort eens een blogpost over schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente fietsblogs

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Populaire fietsblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.