4 augustus 2017

Tips voor het maken van een hardloopschema

Voor veel hardlopers is een hardloopschema een fijne houvast. Je hoeft niet te bedenken wat je nu weer gaat lopen, maar kijkt op je schema en je kunt er gelijk op uit trekken. Hoewel ik altijd zeg dat een schema een richtlijn is en je dus ook goed kunt afwijken van een schema, is het zeker fijn om een schema te volgen. Maar waar let je eigenlijk op bij het volgen van een schema? En hoe kun je zo’n schema maken? Hierbij wat tips!

Allereerst even het volgende; wanneer je een goed schema wilt dat op jou gericht is; vraag dan om hulp van een gecertificeerde hardlooptrainer. Hij of zij weet hoe je het best kunt opbouwen en welke trainingen het best bij jouw doel aansluiten. Ik houd er daarom ook niet van om kant-en-klare schema’s op internet te zetten. Ook voor degene die deze schema’s gebruiken: laat je een keer goed adviseren en volg niet zomaar een schema.

 1. Train waar je voor traint
  Train je voor een 10km? Train dan de 10km’s. Train je voor een halve of hele marathon? Loop dan de lange duurlopen. Maar doe je juist liever 5 km? Train dan deze afstand. Het komt vaak voor dat mensen niet specifiek trainen waar mensen eigenlijk voor trainen. Kies daarom dus ook je doel bewust uit. Houd je niet van de lange duurlopen? Kies dan voor een kortere afstand in de wedstrijden. Dan hoef je die lange duurlopen ook niet te trainen. Ga je binnenkort een parcours lopen met veel heuvels? Doe er dan ook een aantal heuveltrainingen bij.
 2. Train gevarieerd 
  Hoewel je moet trainen waar je voor traint, moet het hardlopen natuurlijk wel leuk blijven. Alleen maar lange duurlopen gaat ook vervelen en elke keer die 5km is ook een beetje saai. Plan daarom ook interval trainingen in. Naast dat dit het hardlopen leuk houdt, zijn de interval trainingen ook erg goed om je snelheid op peil te houden. Je kunt kiezen voor korte intervals (als je bijvoorbeeld een korte wedstrijd doet) of een interval met wat langere blokken als je traint voor een wedstrijd met meer kilometers.
 3. Denk realistisch 
  Tijdens het maken van een hardloopschema denk je vaak dat je dat allemaal wel even doet. Totdat je het in de praktijk moet brengen. Zo is het bijvoorbeeld heel makkelijk om 4x per week in het schema te zetten, maar als je normaal al niet verder komt dan 2x per week, dan is 4x per week misschien iets te hoog gegrepen. Het schema moet uitdagend zijn en leuk, maar wel realistisch en vol te houden. Anders is de kans groot dat je het schema al weer gauw aan de kant gooit.
 4. Zet de snelheden erbij
  Met alleen de afstanden erbij ben je nog niet klaar. Bedenk je ook op welke snelheid je de loopjes gaat doen. Is de duurloop een rustige duurloop? Zet dan erbij op welke intensiteit je de loop gaat doen. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent.
 5. Bouw 3 weken op en neem dan weer een stapje terug
  Als je alleen maar blijft opbouwen, heeft je lichaam geen tijd om te herstellen. Bouw daarom 3 weken op en neem dan weer een stapje terug, waarin je lichaam die week de tijd heeft om te herstellen. Blijf in die week wel hardlopen, maar doe bijvoorbeeld de duurloop wat minder lang en de interval met wat minder herhalingen. Houd bij het opbouwen rekening met de 10% regel. Bouw niet meer dan 10% op per training.
 6. Stel bij waar nodig
  Merk je dat je toch een beetje te veel vraagt van je lichaam? Stel het schema dan bij en pas het aan. Het is niet erg om wat in te leveren op afstand of snelheid. Het gaat erom dat je loopt en het is toch veel fijner als je na je loop een fijn gevoel hebt dan dat je jezelf elke keer kapot loopt? Durf dus ook toe te geven als het minder gaat dan verwacht en pas je afstanden aan. Zo blijf je toch de voeldoening voelen en kun je lekker blijven doorlopen.

Maak jij wel eens zelf een schema of heb je hier hulp bij?

Laat het weten in de reacties, ik ben benieuwd 🙂

Liefs,

Tamara Kops


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


8 thoughts on “Tips voor het maken van een hardloopschema

 1. Kees schreef:

  Na een jaar luieren moet ik er weer aan geloven….! Met jouw blog gaat een schema in ieder geval goedkomen. Bedankt!

 2. Nicky schreef:

  Oh ik heb altijd al goede moed gehad om te gaan rennen maar ik ben het nooit echt gaan doen (shame on me) met deze tips heb ik weer motivatie en zin om te gaan. Nu nog doen 🙂 🙂

 3. Andrea schreef:

  Wat een goede tips! Het lijkt me een beetje hetzelfde als een trainingsschema voor endurance(lange afstandrijden bij de paardensport. Een schema vind ik erg fijn om me aan vast te houden. Als ik een schema maak doe ik het meestal zelf met behulp van internet. (Voorbeelden op forums bijvoorbeeld)

 4. Marleen Zoë schreef:

  Misschien dat ik na de verhuizing weer ga hardlopen! Ik heb dat sinds vorig jaar zomer niet meer gedaan, erg hé?! Als ik er aan toe kom ga ik zeker weten een schema maken. Bedankt voor de tips.

 5. Naomi Anna schreef:

  Ik heb eigenlijk nog nooit met een hardloopschema gewerkt. Meestal ga ik gewoon van start en zie ik wel hoe ver ik kom. Maar na het leze van dit artikel ga ik toch maar een keer een hardloopschema proberen!

 6. About Fashion Life schreef:

  Tip twee is zeker een goede tip! Ik heb een tijdje aan hardlopen gedaan, maar nu duik ik veel liever de fitnessruimte in… X A

 7. laula schreef:

  Hey! Wat leuk :)) Ik ben er echt fan van! Hardlopen is echt MIJN DING! Je hebt helemaal gelijk met alles wat je zegt!! Er paar dingen wist ik zelf niet xx Oei oei xx Maar eccht bedankt xx

 8. marco schreef:

  ik zoek al een tijdje een reden om er aan te beginnen ben al 21 kg kwijt en wil graag meer energie.
  en nu gaan we er toch maar is mee aan de slag bedankt voor je tips 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Hardloopvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Populaire hardloopblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.