Almere Poort
15 maart 2018

Trainingsadvies op basis van DNA

Toen mij gevraagd werd of ik mijn DNA wilde laten analyseren om zo persoonlijk advies te krijgen over hoe ik mijn hardloopprestaties kan verbeteren, hoefde ik geen twee keer na te denken. Via DNAisyou kreeg ik de kans om antwoord te krijgen op de vragen zoals: heb ik een genetische aanleg voor sportblessures? Heb ik een genetische aanleg voor een verhoogde zuurstofopname en hoe haal ik het beste uit een training? Tijd om de resultaten te delen!

Wat is DNAisyou?

Via DNAisyou kun je wetenschappelijk inzicht krijgen op de onderwerpen: prestatie en training, blessuregevoeligheid, motivatie en macronutriëntenbalans. Je kunt kiezen voor verschillende onderwerpen zoals afvallen of hardlopen. In mijn geval is hardlopen het meest interessant en dat is dan ook waar ik mij op wilde focussen.

Zodra je je aanmeldt via de website DNAisyou ontvang je een link waarmee je een persoonlijk account kunt aanmaken op de website. Via dit account kun je later ook het adviesrapport downloaden en de resultaten inzien. Het is dus noodzakelijk dit account aan te maken. Vervolgens ontvang je een DNA pakket, waar je een wattenstaafje in terug vindt. Je haalt deze een aantal seconden langs de binnenkant van je wang en stuurt dit op. Aan de hand van dat wattenstaafje kunnen zij jouw DNA analyseren. Na een aantal weken ontvang je de resultaten en kun je aan de slag met de adviezen!

Resultaten DNA test

Enige tijd geleden heb ik dus mijn DNA naar deze wetenschappers verstuurd en onlangs kreeg ik een bericht dat mijn resultaten online stonden. Super benieuwd heb ik gelijk ingelogd om te kijken of ik op de goede weg zit met mijn trainingen, of heb ik het totaal mis? Lees mee met de resultaten van mijn DNA test.

Prestatie en training

“Ik heb geen uitgesproken aanleg voor kracht- of duursport”.
Volgens mijn genetisch profiel heb ik geen uitgesproken aanleg voor kracht- of duursport. Dit vond ik persoonlijk jammer om te horen, omdat ik hier vooral juist wel benieuwd naar was. Maar eigenlijk verrast mij dit ook weer niet. Ik blink nergens echt in uit, maar ben ook niet per se heel slecht in een van de twee.

“Ik heb aanleg voor een hoge VO2max en een hoge anaerobe drempel”.

Als je dit zo leest denk je misschien: oké, wat moet ik hiermee? Nou gelukkig wordt het ook even uitgelegd. Dit betekent namelijk dat trainingen met een focus op deze twee aspecten beide een verbetering in de prestaties opleveren. Aan de ene kant moet ik duurtrainingen doen, waarbij het maximaliseren van de VO2max wordt gestimuleerd. De andere kant bestaat uit het trainingen van hoogintensieve trainingen. Deze zijn rond of boven de anaerobe drempel en stimuleren de verhoging van deze drempel. Dit kunnen bijvoorbeeld intervaltrainingen zijn. Gelukkig, duurlopen afwisselen met intervaltrainingen doe ik. Check!

“Ik heb aanleg voor meer snelle spiervezels in mijn spieren”.

Het blijkt dat ik aanleg heb voor meer snelle spiervezels. Dit is niet perse gunstig voor duurlopen en het is daarom verstandig een trainingsschema zo op te stellen waarbij de langzame spiervezels zo veel mogelijk gestimuleerd worden. Trainingen die de snelle spiervezels stimuleren (zoals intervaltrainingen en krachttraining) kunnen zorgen voor prestatievermindering op de lange afstanden. Het is daarom aan te raden dit te beperken tot de meest essentiële oefeningen.

“Ik heb een verhoogde aanleg voor hoge intensiteit sport”.

Mijn lichaam kan beter overweg met korte hoog-intensieve inspanning, omdat minder afvalstoffen zullen ophopen in de spieren. Zo zal ik na een korte heftige versnelling sneller herstellen en kan ik mogelijk beter zijn in een eindsprint.

Voeding

“Ik heb een gemiddeld risico op gewichtstoename bij minder trainen”. 

Dit merk ik eigenlijk ook wel als ik niet train. Ik moet dan goed op mijn voeding blijven letten, maar het is niet zo dat ik gelijk heel veel aankom. Het advies luidt: Let op de calorie inname in periodes wanneer je minder traint. Bouw de training goed af en blijf voldoende bewegen.

“Vet 20%, Eiwit 20% en Koolhydraten 60%”.

Voor mensen met mijn genotype schijnt bovenstaande verdeling het best te werken. Deze verhoudingen zijn optimaal voor het reduceren van gewicht en vetpercentage.

“Ik breek cafeïne snel af”.

Genetisch gezien ben ik een zogenaamde snelle metaboliseerder. Ik kan hierdoor baat hebben bij een hogere dosis cafeïne. Ik kan in aanloop naar een wedstrijd de juiste dosering testen die leiden tot betere prestaties.

Motivatie

“Ik heb een hoge sportbereidheid. Sporten geeft mij geen goed gevoel”.

Het blijkt dat ik geen bijzonder goed gevoel krijg van sporten en extreme inspanning. Dit kan een rol spelen in de bereidheid om een volgende keer te gaan sporten. Ik laat wel een aanleg voor een hoge bereidheid om te sporten zien. Regelmatig een zware training doen kan demotiveren en daarom is het verstandig dit niet vaker dan noodzakelijk te doen.

Blessuregevoeligheid

“Ik heb een verhoogd risico op peesblessures”.

Ik moet meer tijd nemen voor een trainingsschema en een standaard schema kan te snel zijn. Daarnaast zijn krachtoefeningen extra belangrijk en de variatie moet terugkomen in mijn trainingen door bijvoorbeeld te fietsen of te zwemmen.

Ervaring

Hoe heb ik deze test ervaren? Ik vind het een erg interessante uitslag waar ik ook zeker mee aan de slag kan. Ik kan mij ook zeker herkennen in de meeste punten. Het fijne aan deze test is ook dat alles uitgelegd wordt en er een advies bij gegeven wordt wat je er mee kunt doen. Het is verstandig om met deze uitslag naar je trainer te gaan, zodat hij/zij je kan helpen om een passend trainingsschema te maken. Ik ga het zeker uitproberen en ben benieuwd of mijn prestaties dan ook echt voorruit gaan!

Wil je zelf ook zo’n test doen? Kijk dan snel op de website van DNAisyou!

Liefs,

Tamara Kops


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Hardloopvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Populaire hardloopblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.