Baby veilig in autostoeltjes
26 november 2018

Veilig in de auto met het kinderzitje

De veiligheid van je kindje komt boven alles. Als een leeuwin waak je over dat kleine wonder dat nog zo kwetsbaar is voor alles. We zijn des doods dat hen iets vreselijks overkomt. Alles stel je daarom in werking om de veiligheid van je kostbaarste ‘bezit’ te waarborgen. Zoals tijdens het autorijden; de veiligheid op de weg hebben we niet altijd zelf in de hand.

Het gevaar dat autorijden heet

Tijdens het autorijden houd je alles goed in de gaten. Het komt weleens voor dat je plotseling op de rem moet drukken. Op dit soort momenten is een uitermate veilig kinderzitje van essentieel belang. Je kindje blijft stabiel zitten en zal niet uit het stoeltje gelanceerd worden. Door het gebruik van kinderzitjes is het aantal letsel gevallen onder kleine kinderen flink gedaald in de afgelopen jaren.

Europese regels

Om de veiligheid van kinderen tijdens de autorit te vergroten, zijn er Europese regels opgesteld omtrent het kinderzitje. Hiermee is bepaald welke kant het zitje op moet staan en dat een kind tot een lengte van 1.35 meter in een kinderzitje moet worden geplaatst. In Duitsland moet dit tot 1.50 meter. Deze regels zijn nodig, want 98 procent van de ongelukken met kinderen komt door een menselijke fout. Daar komt bij dat we vaak best veel tijd doorbrengen in de auto. We brengen ze in de ochtend snel naar de opvang, oppas of grootouder en in het weekend maken we tripjes naar familie of pretpark of gaan we op roadtrip in de zomervakantie. Met z’n allen zijn we heel wat onderweg. Met een goed kinderzitje kunnen we dramatische gebeurtenissen voorkomen. Gaat het wel fout, dan kun je een beroep doen op een inzittendenverzekering; een aanvullende autoverzekering. Ga dus niet enkel voor alleen de meest goedkope autoverzekering door alleen een basisdekking te nemen.

Aanschaf en gebruik kinderzitje

Er zijn bepaalde voorwaarden en keurmerken voor kinderzitjes. Een goed kinderzitje voldoet aan het standaard keurmerk ECE 44/03 of 44/04. Hou er rekening mee dat de gordel van het zitje niet open te maken is door de kleine. Neem de auto mee als je het zitje gaat kopen, zodat je deze kunt testen. De meeste kinderzitjes zijn bedoeld voor de achterbank. En daarbij is de richting waarin het zitje wordt geplaatst erg belangrijk. Kinderzitjes voor kinderen tot 15 maanden plaats je tegen de rijrichting in, daarna mag het zitje vooruit worden geplaatst. Al is het altijd het meest veilig om je kindje tegen de rijrichting in de te vervoeren Voor iets oudere kinderen is het gebruik van een zittingverhoger aan te raden.

Kinderveiligheid

Meer over de veiligheid van je kindje en de wettelijke regels omtrent kinderen in de auto is te vinden op Veiligheid.nl. Er gelden bijvoorbeeld uitzonderingsregels voor taxi’s en in andermans auto. Wil je weten hoe andere mama’s alles met hun kinderen aanpakken? Lees dan meer over lifestyle voor jonge mama’s, zoals over reizen, lopen en fietsen met kleine kinderen.


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Foodvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Bestel nu online

Populaire foodblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Multiculturele recepten