Ik ben altijd al gek geweest op chocolade. Normaal gesproken kon ik rustig een hele reep wegwerken om daarna mijn sporttas te pakken en te gaan sporten. Ik merk nu ik zwanger ben dat ik toch wat meer moet opletten omdat ik niet meer zo fanatiek kan sporten als dat ik deed. Shit 🙁 Hoewel ik dus eigenlijk nóg meer zin heb in lekkers, mag ik eigenlijk nóg minder. Aanleg om snel aan te komen zit er bij mij nou eenmaal in en dus moet ik opletten. Maar wanneer ben je eigenlijk verslaafd aan chocolade en wat kun je er aan doen?
Laten we als eerst even de definitie van verslaafd erbij pakken. Bij verslaving is “willen” veranderd in “moeten”. Kun je bijvoorbeeld niet meer goed functioneren als je geen chocolade bij de hand hebt? Kun je jezelf echt niet bedwingen als het gaat om het eten van chocolade? Als dit bij jou het geval is, is het goed om er iets aan te doen. Als je af en toe een stukje chocolade eet, is er heus niet gelijk iets aan de hand. Zolang het je maar niet gaat overnemen. Oké als ik dit zo lees, ben ik niet verslaafd. Ik heb het gelukkig nog in de hand, maar moet bewust blijven van wat en hoeveel ik eet.
Een van de redenen dat chocolade verslavend is, komt omdat de media dit zo bij ons heeft geprogrammeerd in ons brein. We hebben een positieve associatie met chocolade en het is “normaal” om bij verdriet of angst te grijpen naar chocolade. De combinatie van onder andere structuur, vetten, suikers en aroma geven het goede gevoel dat we bij chocolade eten kennen.
Veel mensen denken dat er stofjes in chocolade zitten die ervoor zorgen dat het verslavend is. Deze stofjes zoals cafeïne, theobromine en anandamide komen inderdaad voor in chocolade, echter is de hoeveelheid zo klein, dat je hierdoor niet verslaafd raakt. Het zit dus eigenlijk allemaal tussen onze oren en hebben we geen excuus meer om op terug te vallen!
Hoe houd jij jezelf in de hand? Let me know in de comments!
Liefs,
Tamara Kops
Ik heb mezelf aangeleerd om 85% chocola te eten… Vind het nu heel lekker en je bent na een blokje al verzadigd genoeg! En nog gezond ook – vol antioxidanten! 🙂
Super goede tip ook! 🙂 Dank je wel!