Autoverzekering Afsluiten
4 mei 2020

Waar let je op bij het afsluiten van een autoverzekering?

Een autoverzekering afsluiten is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Met een muisklik kun je alle aanbieders op een rijtje zetten en op prijs vergelijken. Maar is het wel zo eenvoudig? Want zegt de prijs wel alles? Wat is de dekking van een autoverzekering? Hoe snel krijg je je geld bij schade? En hoe coulant is men als er onverhoopt een schade optreedt? Dat zijn maar een paar vragen die van belang zijn bij een autoverzekering. Daarom zie je soms door het bomen het bos niet meer.

Premie van een autoverzekering

De premiebepaling van een autoverzekering lijkt heel simpel, maar toch zijn er wel een paar haken en ogen waar je rekening mee dient te houden. Allereest zijn er drie verschillende dekkingen van een autoverzekering:

  • WA-autoverzekering (basis)
  • WA+ Beperkt Casco (met dekking van onder andere ruitschade, brandschade en diefstal)
  • WA Casco (all-risk autoverzekering)

Vervolgens is het gekozen eigen risico van groot belang op de premie van je autoverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Een lage premie klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, maar het is wel van groot belang om goed na te denken wat daar de consequenties van zijn. Een hoger eigen risico kan wel betekenen dat je bij een schade 1.000 euro uit je eigen zak moet betalen. De vraag is dan of je zo’n klap kunt opvangen. Als dat niet het geval is, kun je beter voor een iets hogere premie kiezen met een lager eigen risico. Een ander aspect dat de premie van je autoverzekering bepaalt, is het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting die je krijgt. Deze korting kan oplopen tot wel 75%. De opbouw van schadevrije jaren is overal hetzelfde, maar de korting die je krijgt niet. Daarom is het goed om na te gaan hoeveel korting je krijgt. En bijvoorbeeld ook wat de impact op je autoverzekering is, mocht je onverhoopt schade krijgen. Raak je al je korting kwijt of slechts een deel van de korting? Tenslotte zijn er ook allerlei modules die de hoogte van je autoverzekering omhoog kunnen stuwen. Bedenk daarom goed of je daar echt gebruik van zult maken. Het zou zonde zijn om voor iets te betalen, wat je eigenlijk toch niet nodig hebt. Denk hierbij aan een inzittendenverzekering, rechtsbijstand of pechhulp in het buitenland.

Uitbetaling van een autoverzekering bij schade

Eigenlijk heb je nooit iets met een autoverzekering te maken, totdat je schade hebt. Dan is het belangrijk om te weten hoe eenvoudig een schade wordt afgehandeld. Dat begint met het telefonische contact en het melden van de schade. Vaak is het opsturen van het schadeformulier genoeg. Of moet je aanvullende foto’s opsturen?

Daarnaast gaat het om de beoordeling van de schade. Moet er een expert langskomen of dien je bij een schadeherstelbedrijf langs te gaan om de schade te taxeren? En hoe streng is men dan? Het zou niet fijn zijn als de schade niet jouw schuld is, maar dat je wel voor alle kosten opdraait.

Tenslotte gaat het om de uitbetaling van de schade. Indien je je auto kunt brengen naar een schadeherstelbedrijf, dan worden de kosten direct betaald via je autoverzekering. Dan heb je er geen omkijken meer naar. Zo niet, dan dienen de kosten op je rekening gestort te worden. In dat geval is het fijn om te weten hoe snel dit gebeurt, zodat je je auto snel zelf kunt opknappen, of een nieuwe kopen uiteraard.

Kortom, er zijn veel verschillende opties waar je rekening mee moet houden. Kijk goed naar jouw persoonlijke situatie of laat je adviseren door een adviseur.


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Foodvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Bestel nu online

Populaire foodblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Multiculturele recepten