29 maart 2017

Waarom mooi weer lopers extra moeten opletten

De zon is weer gaan schijnen en je ziet gelijk dat het weer drukker wordt met hardlopen. Iedereen beseft ineens dat de zomer er snel aankomt en dat je summer body inmiddels wel bijna klaar moet zijn. Als je nu buiten een rondje gaat lopen, kom je enorm veel andere lopers tegen. Veel van deze lopers kruipen na de koude winter uit hun holletje en lopen enkel in de zomer. Juist deze lopers moeten extra opletten tijdens het trainen. Vandaag vertel ik waarom mooi weer lopers extra moeten opletten.

Het lichaam heeft de hele winter in rust stand gezeten en in de zomer komen er weer allemaal leuke loopjes aan. Je schrijft je in voor een loopje die in jouw buurt is of waar al je vrienden/vriendinnen ook aan meedoen. Vaak wordt er in één keer 5 of 10 km gelopen, terwijl er niet gericht voor getraind is. Het lichaam is niet gewend om te lopen en blessures liggen op de loer. De zomer kom je vaak nog goed door, maar doordat je in één keer te veel vraagt en het niet goed bijhoudt, stop je door de blessures weer met lopen. Deze cirkel herhaalt zich elke keer weer en de kans ligt op de loer dat het lopen daarom niet meer leuk wordt. Zonde, want door het bij te houden kun je ook in zowel de zomer als de winter genieten van alle leuke loopjes!

Tips voor mooi weer lopers;

  1. Houd je conditie op peil in de winter door regelmatig andere sporten te doen. Ren bijvoorbeeld op de loopband in de sportschool, maar ook fietsen of zwemmen zijn goede alternatieven. Let wel op: je onderhoudt je conditie wel, maar je spieren en pezen zijn het niet gewend dat je aan hardlopen doet. Bij elke stap wordt er een enorme klap opgevangen, dus je pezen en spieren moeten hiervoor wel goed getraind zijn.
  2. Bouw rustig op. De zomer is weliswaar kort, maar lang genoeg om rustig op te bouwen. Ren niet in één keer een enorme afstand, maar pak eerst een korte afstand en bouw deze met maximaal 10% uit. Als je niet weet hoe je het best kunt opbouwen, neem dan voor een aantal weken een trainer.
  3. Kies de juiste schoenen. Ook als je alleen maar een enkele periode gaat hardlopen is het van belang dat je de juiste schoenen kiest. Vaak denken mooi weer lopers: ik ga alleen nu maar hardlopen en verder niet. Maar ook juist om blessures te voorkomen en het hardlopen leuk te houden, moet je kiezen voor de juiste schoenen. Wie weet blijft het hardlopen daardoor ook leuk en ga je ook in de winter door met lopen. 😉

Ben jij ook een mooi weer loper of houd je er juist ook van om in de winter te lopen?

Sportieve groet,

Tamara Kops


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Hardloopvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Populaire hardloopblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.