14 juli 2021

Zo kies je de juiste kleurtemperatuur van je led-verlichting

Foto: Kari Shea – Unsplash https://unsplash.com/photos/QfAX7_xjxm4

Als er íéts ongezellig is, dan is het wel sfeerloze en kille verlichting. Goede verlichting doet namelijk zo ontzettend veel voor de ruimte en de uitstraling. Een miskoop wil je dan ook absoluut voorkomen. Maar hoe kies je nou de juiste kleurtemperatuur uit? We leggen het je uit!

Kleurtemperatuur led-verlichting: Kelvin

De omschrijving van de kleurtemperatuur wordt op de verpakking vaak in woorden omschreven, maar ja… hoe warm is “warm wit” nou eigenlijk? Dat kan iedereen anders interpreteren. Gelukkig staat er ook altijd een handig kleurtemperatuurwaarde op de verpakking waar je naar ons idee veel wijzer van wordt. Mits je begrijpt hoe het in elkaar zit natuurlijk. We hebben het hier over de Kelvin-waarde, vaak aangeduid met ‘K’. Het getal voor deze letter geeft aan welke kleur licht de lichtbron uitstraalt. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (roder) de kleur van het licht is. En andersom dus ook: hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe koeler (blauwer) de lichtkleur. Welke waarde jij nodig hebt, hangt natuurlijk ook af van de ruimte.

1700-2700 Kelvin – extreem warm wit licht

De laagste Kelvin-waarde neigt dus vooral richting warmrood. Veel sfeer, maar relatief weinig licht dus. Deze waarde wordt vooral voor sfeerverlichting gebruikt, vaak ter aanvulling op basisverlichting. Dat kan in je woonkamer of slaapkamer zijn, maar ook bij horecagelegenheden. In een kantoor daarentegen zou deze waarde niet echt handig zijn.

3000 Kelvin – warm wit licht

Warm wit licht is een stuk minder rood, maar alsnog sfeervol en uitnodigend. Wel is het dusdanig licht van kleur dat het vooral wordt gebruikt voor algemene ruimtes, zoals balies, wachtkamers en gangen. In je woonkamer kun je dus misschien beter kiezen voor een waarde tussen 2700 en 3000.

4000 Kelvin – koel wit licht

Een tikkie frisser en neutraler is verlichting van 4000 Kelvin, oftewel ‘koel wit licht’. Deze waarde zou ervoor zorgen dat je alert en gefocust bent, perfect voor ruimtes zoals kantoren en klaslokalen dus.

6500 Kelvin – daglicht

Wil je daglicht nabootsen, dan ga je richting de 6500 Kelvin. Niet echt ideaal voor in woonkamers of kantoren, maar wel voor bepaalde werkruimtes waar goede verlichting vereist is. Denk aan operatiekamers en laboratoria bijvoorbeeld.

Dus, zoek je betaalbare led-verlichting mét de juiste Kelvin-waarde voor in je eigen huis? Ga dan ten eerste na of de verlichting nodig is voor sfeer, of voor praktisch gebruik in de basis. In de woonkamer kies je als basis bijvoorbeeld voor warm wit licht van bijvoorbeeld 2700-3000 K, wat je verder aanvult met sfeerverlichting van 1700-2700 K. Verder is het in ruimtes zoals de keuken, badkamer en je thuiswerkplek praktisch om als basis voor heldere verlichting te kiezen, eventueel aangevuld met sfeerverlichting.


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en updates via social media! Tamara Kops

Reacties


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Foodvlog

Kinderslaapcoach nodig?

Wist je dat ik ook gecertificeerde baby en kinderslaapcoach ben? Op een liefdevolle manier helpen wij kinderen van 0 t/m 4 jaar weer slapen.

Logo Slaapkops

Bestel nu online

Populaire foodblogs

From Tamara with Love

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Multiculturele recepten